esmaspäev, 2. aprill 2012

Maapähklivõikreemiga šokolaadiküpsised

Maapähklivõist kreemitäidisega šokolaadiküpsiste retsept pärineb järjekordselt Donna Hay juubelinumbrist (üllatav, onju?!):D ja nende puhul on tegemist tõeliselt hõrkude mahlaste šokolaadiste suussulavate jne jne maiustustega. Ilmselt parimad küpsised, mida ma kunagi söönud olen - vähemalt hetkel ei suuda küll meenutada ühtegi taolist küpsetist, mis ligilähedalegi saaks (makroonid välja jättes):)

Mitte et ma nüüd hakkaks šokolaadi- (ja magusa)söömist propageerima (kehtib sama disclaimer, mis martsipanikoogi postituses), aga lihtsalt tahtsin jagada mõningaid huvitavaid uudiseid:) Nt artikkel, milles väidetakse, et teadlaste poolt uuritud inimestel, kes sõid sagedamini šokolaadi, oli madalam kehamassi-indeks kui nendel katsealustel, kes sõid vähem šokolaadi. Ühesõnaga, šokolaadi tihedamini söövad inimesed on kõhnemad:) (siin on sama artikkel eestikeelsena). Ja siin on veel üks tore artikkel, kus räägitakse tumeda šokolaadi kasulikkusest.

Selles artiklis aga väidetakse, et teadlased jõudsid järeldusele, et "people with "sweet tooth" have sweeter dispositions" ehk maiasmokkadel on armsam/magusam meelelaad:) Inimesed, kes söövad rohkem magusat, pidavat olema sõbralikumad ja abivalmimad:) Ehk siis: "people can predict how helpful or nice someone is, based on the extent to which whether he or she prefers eating sweet foods. Preferences for the other four taste types were not predictive of the pro-social trait of agreeableness." 

Et siis sellised lood šokolaadi ja magusaga, niiet kui nende artiklite põhjal peaks midagi järeldama, siis ma ütleks, et "ärge hoidke ennast tagasi - teete magusa- (ja šokolaadi)söömisega nii ennast kui ka ümbritsevaid õnnelikuks";-)

No ja see täidises olev maapähklivõi ... :) Mina isiklikult olen sellest sõltuvuses ja ainus võimalus selle söömist suures koguses vältida on seda mitte koju osta:) Parim on minu arvates Marks&Spencer'is müüdav tükkidega variant (ik crunchy peanut butter), mida terve purk korraga ära süüa ei ole probleem, aga nende küpsiste jaoks ostsin samast poest ekstra kreemja maapähklivõi (ik smooth) ja see oli ka täitsa hea niisama süüa:) Naturaalne maapähklivõi ja arahhis e maapähklid (samuti oliivid, mandlid, avokaado jt) sisaldavad monoküllastumata rasvu, mille kasulikkusest ei hakka hetkel pikemalt rääkima (siin natukene juba kirjutasin sellest) :)


Küpsised:
350 g tumedat šokolaadi
40 g võid
2 muna
150 g eriti peent suhkrut (võid tavalist suhkrut köögikombainis jahvatada peenemaks - mina tegin nii)
1 tl vaniljeekstrakti v 0,5 tl mandliekstrakti 
35 g nisu- v riisijahu (kasutasin riisijahu)
1/4 tl küpsetuspulbrit

Pane 200 g tükeldatud tumedat šokolaadi ja või väiksesse potti (või kaussi) ning sulata madalal kuumusel pidevalt segades (või vesivannil).

Pane munad, suhkur, vanilje- v mandliekstrakt kaussi ja mikserda u 15 minutit kuni tulemuseks on hele kreemjas vaht. Sega hulka küpsetuspulbriga segatud jahu (läbi sõela), šokolaadi-või segu ja ülejäänud šokolaaditükid ning lase taignal 10 minutit seista. 

Tõsta segu supilusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jäta u 1-1,5 cm vahed. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 8-10 minutit kuni küpsised on kerkinud ja murenenud. Lase küpsistel restil täielikult jahtuda.

Maapähklivõikreem:
160 g tuhksuhkrut
280 g ilma tükkideta kreemjat maapähklivõid
80 g võid
1 tl vaniljeekstrakti v 0,5 tl mandliekstrakti
80 ml rõõska koort

Täidise tegemiseks pane maapähklivõi, suhkur, või ja vanilje- v mandliekstrakt kaussi ja mikserda u 6 minutit kuni segu on kerge ja kohev. Lisa koor ja vahusta veel 2 minutit. Määri pooltele küpsistele kreem peale ja pane kreemile teine küpsis. Kokku peaks saama 12 suussulavat küpsist (mina sain 11):)

2 kommentaari:

inglitiivad ütles ...

Ma üldiselt ühte retsepti mitu korda ei kasuta, aga alati, kui kellelegi vaja küpsiseid kinkida, lähevad need jälle käiku. Tõesti ühed parimad küpsised üldse!

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, minu arvates ka eriliselt tore retsept :) aitäh tagasiside eest Sulle!