teisipäev, 23. detsember 2014

10 jahu soolastes ja magusates küpsetistes ning tomati-kitsejuustu pirukas


Ja ongi aeg lõpuks sealmaal, et saan oma suureks rõõmuks öelda siin blogis taaskord sõnad - mul tuli välja uus raamat! See on uskumatult hea tunne!!! :) Kogu suur töö, unetud ööd, muretsemine ja   nähtud vaev läheb automaatselt meelest nagu poleks seda kunagi olnudki hetkel, kui oma uue kokaraamatu kätte võtad ja saad lõpuks ometi tehtust rõõmu tunda :)

Sedakorda kirjutan oma kokaraamatus erinevatest jahudest ja nende omadustest, jagades nippe, kuidas ühte või teist jahu parimal võimalikul moel kasutada. Valisin välja kümme levinumat jahu: täisteranisu-, rukki-, spelta-, kaera-, odra-, kama-, tatra-, riisi-, maisi- ja mandlijahu ning töötasin nendega välja ligi 60 soolast ja magusat retsepti. Raamatus leiab nii hõrke kooke, lihtsaid leibu ja saiu, maitsvaid pirukaid, mahlaseid keekse kui ka suus sulavaid muffineid. 

Suur aitäh imelisele kujundajale Päivi Paltsile, projektijuht Reelika Rahule ja kogu ülejäänud kirjastuse Varrak toredale tiimile! Kaanefoto tegi nagu mu eelmise raamatu puhulgi erakordselt andekas Kaupo Kikkas ja oma unistustekööki lubasid selleks kasutada Olga ja Kaarel :) Tänan DanSukkerit suhkrute ja Kaarli talu suurepäraste jahude eest!!! Ja aitäh ka kõigile teistele, kes moraalselt või materiaalselt (eelkõige vajalike asjade laenutamise ja kinkimisega) abistasid, küpsetisi sõid, tagasisidet andsid ja muidu toeks olid :)


Tegin raamatu kirjutamiseks lähemat tutvust Kaarli talu mahedate täisterast jahvatatud jahudega, mis mulle tohutult meeldima hakkasid! Mu eriliseks lemmikuks said tatra- ja speltajahu. Tatrajahu on, võrreldes poes müüdava röstitud tatrast valmistatud tootega, maheda maitse ja tagasihoidliku lõhnaga ning ka ainult seda jahu kasutades ei pruugi inimesed kohe aru saada, mis jahuga on tegemist. Speltanisujahu (eriti aga just peen jahvatus) sobib ideaalselt tavalist valget nisujahu asendama, sest see kerkib hästi ja on ka muidu oma küpsetamisomaduste poolest suurepärane! Näiteks Kaarli talu perenaine Kadri Kopso on juba aastaid vaid seda jahu tavalise nisujahu asemel küpsetamisel kasutanud, sh pärmitainast saiade ja biskviitide jaoks.

Soovisin aga küsida kõigilt blogilugejatelt - millist jahu (v.a valge rafineeritud nisujahu) Sa ise küpsetamisel kõige rohkem kasutad? Kõigi vahel, kes leiavad aega vastata, loosin 2. jaanuaril välja ühe oma jahuraamatu "10 jahu soolastes ja magusates küpsetistes" :)


Mul on uues raamatus mitmeid lemmikuid, mida päris tihti enda kodus või sõpradele külla minnes valmistan:) Neist ühe ehk pehme šokolaadipõhja ja karamellise sisuga kreemja juustukoogi retsept ilmus viimases Naistelehes (hetkel veel müügil, kaanel on Elo Mõttus-Leppik). Tummise šokolaadi-mandlikoogi retsepti leiab ajakirjas Naerata, mida saab Apotheka apteekidest endale soetada. Blogis otsustasin jagada üldsegi ühe lihtsa soolase küpsetise ehk odrajahuga kitsejuustu-röstitud tomati piruka tegemisõpetust.

Soovin kõigile rahulikke ja rõõmsaid jõule! Ja palju küpsetamisrõõmu muidugi ka ;-) 


PÕHI:
150 g nisujahu
100 g odrajahu
130 g külma võid
1 tl soola
6–7 sl jääkülma vett
1 tl kuivatatud või värskeid tüümianilehti

Põhja jaoks tükelda külm või ja haki noaga, näpi või töötle köögikombainis soola ja sõelutud jahudega saiapuru meenutavaks tainaks. Lisa külm vesi ja tüümianilehed ning sega kõik ühtlaseks tainapalliks. Rulli tainas jahusel pinnal lahti u Ø 30 cm kettaks ja tõsta see Ø 24–26 cm lahtikäivasse vormi, mis on eelnevalt võiga määritud ja jahuga üle puistatud ning mille põhjas on küpsetuspaber. Aseta 20 minutiks külmkappi või 10–15 minutiks sügavkülma.

TÄIDIS:
u 300 g kirsstomateid
extra-virgin-oliiviõli
soola, värskelt jahvatatud musta pipart 2 muna
2 dl (vahu)koort
100 g kitsejuustu
peotäis tüümianilehti
        
Kuumuta ahi 200 kraadini. Lao tomatid ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli, puista soola ja jahvata pipart ning tõsta plaat tomatitega ahju allossa. Võta pirukapõhi külmast ja torgi kahvliga tihedalt läbi. Aseta peale küpsetuspaber või foolium, kata keetmata riisi, kuivatatud ubade või hernestega ning aseta 20 minutiks ahju keskossa küpsema. Eemalda raskus ja paber või foolium ning küpseta veel u 10 minutit, kuni põhi on kuldpruun. Võta nii põhi kui ka tomatid ahjust.

Klopi munad kergelt kahvliga lahti ja sega koorega läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Murenda juust ja puista eelküpsetatud pirukapõhjale, seejärel laota juustule tomatid ja puista tüümianilehed ning vala peale muna-kooresegu. Küpseta ahjus 20–25 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun. Lase pirukal vormis jahtuda. Puista serveerimisel peale veel tüümianilehti. 

 NB! Koostisainete kogus on arvestatud Ø 24–26 cm lahtikäivale vormile. Kui kasutad piklikku vormi, siis võta u 200 g tomateid,muidu jääb täidist üle.


29 kommentaari:

Liisi ütles ...

Ülilahe uudis Silja. Palju õnne uue raamatu puhul!
Kasutan kõige rohkem mandlijahu küpsetistest ja riisijahu soolastes roogades.

Kristi ütles ...

Viimasel ajal tänu Sinu retseptidele riisijahu.

marju ütles ...

Minu lemmik on Eesti mahe tatrajahu. Lapsele meeldivad tatrajahu ja banaaniga pannkoogid. Olin ka üllatunud, kui hea muretaigna ja biskviidi tatrajahust saab!

Kokkamas95 ütles ...

Küpsetamisel kasutan kõige rohkem täisteranisujahu ja odrajahu.

Fre ütles ...

Magusates küpsetistes mandlijahu ja soolastes riisijahu. Endiselt olen otsimas head gluteenivaba asendust muretaignast magusale koogipõhjale. Ja nagu ma nüüd aru saan siis igaks juhuks kappi soetatud tatrajahu polegi see kõige õigem, oleks pidanud toortatra jahu poole vaatama.

Margit Säär ütles ...

Mina olen kasutanud seda sama Kaarli talu speltajahu, kuid pole seda kõige peenemat julgenud osta, et äkki seal on vähem vitamiine, kuid võrreldes nisupüülile on vähem kerkinud. Eks peab seda kõige peenemat proovima.

Anonüümne ütles ...

Palju õnne uue kokaraamatu avaldamise puhul ! :D Mina ise kasutan kõige rohkem tarajahu, teen sellest kõige rohkem igasugu leivalisi ja karaskeid. Tatar on mulle alati väga maitsenud, paljudele ei istu selle spetsiifiline maitse aga mulle meeldib ( võiga nii hea, eriti soojalt :) ) ja kuna tervislikel põhjustel väldin nisujahu, siis katsetan tatrajahu leivakestega pidevalt.

Liisibeth S.

Laura ütles ...

Palju õnne uue raamatu puhul! Mina kasutan kõige tihemini speltajahu ja rukkijahu.

Väike Kokkamishuviline ütles ...

Mina kasutan enamasti täistera nisujahu, kuid pärast Sinu blogis avaldatud juustu-spinatipiruka avastamist ka riisijahu :)

Marika ütles ...

Mina kasutan erinevaid jahusid, kõige rohkem viimasel ajal aga gluteenivaba jahusegu, kuna suvel selgus, et mu lähisugulasel on tsöliaakia ning kui tema meil külas on, me gluteeni sisaldavaid toite ei tee. Näiteks vahvleid teen nüüd alati gluteenivaba jahuseguga, mulle lihtsalt maitsevad need hoopis rohkem, kui nisujahuga tehtud :)
Kasutan ka maisijahu (pannkookides, ca 1/4 kogusest, mõnusalt kollased koogid tulevad), riisijahu ja tatrajahu päris palju.
Palju õnne raamatu puhul!

Liina ütles ...

Palju õnne ja kaunist pühadeaega!
Mina kasutan lisaks nisujahule kõige rohkem täisterarukkijahu. Viimasel ajal on ka mandlijahu rohkem kasutust leidnud.

Anonüümne ütles ...

Mina kasutan enim täistera rukkijahu ja viimasel ajal ka tatrajahu ning riisijahu.

Heidi P.

Maffu ütles ...

Mina kasutan paljudes magusatest küpsetistes kaerajahu.

MARIT ütles ...

Palju, palju õnne kauni uue raamatu puhul! Viimasel ajal kasutan nisujahu asemel maisijahu ja riisijahu. Samuti kasutan aeg-ajalt kasutan tatrajahu(tegin piparkooke)ja mandlijahu.

Anonüümne ütles ...

Vahva raamat. Palju õnne! Enamasti kasutan riisijahu ja Eesti mahedat tatrajahu, ning viimast mitte ainult küpsetistes, vaid lisan 1-2 tl ka smuutidesse, väga maitsev:)

Annika

Anonüümne ütles ...

Tundub väga asjalik raamat - palju õnne! Teema on väga huvitav! Ise kasutan peamiselt täisteranisujahu, kaerajahu ja täisterarukkijahu.

Kati LP

Liilia ütles ...

Tubli töö!! mina armastan ka tarta- ja speltajahu. Sooviks just nippe riisi- ja maisijahu kasutamiseks, no kuidagi ei ole maitsvaid tulemusi nendega saavutanud.

riimidjaraamid.blogspot.com ütles ...

Kõige rohkem kasutan kaera- ja rukkijahu.

Anonüümne ütles ...

Kust saab osta just sellist piklikku koogivormi?

efka ütles ...

Palju õnne uue raamatu puhul!
Kasutan rukki täisterajahu ja maisijahu.

Evely K.

Katrin ütles ...

Oo, see tundub küll väga põnev ja hariv raamat! Olen Su blogi juba pikemat aega jälginud ja viimasel ajal proovinud mitmeid gluteenivabu küpsetisi järele teha. On olnud nii õnnestumisi kui ebaõnnestumisi, nii et see raamat kuluks ilmselt päris ära, et õnnestumiste osakaalu suurendada. :D Kõige rohkem kasutan muidu täistera nisujahu (seda juba pikka aega) ning viimase aasta jooksul ka rukkijahu, kuna olen hakanud ise leiba küpsetama. Pealegi avastasin, et hoolimata tüütult kleepjast tekstuurist on minu absoluutne lemmik muretainas kartuli ja rukkijahuga. :)

Õnnitlused raamatu valmimise puhul!

inglitiivad ütles ...

Mina kasutan magusates roogades kõige enam mandlijahu ja soolastes täistera nisujahu.

Aire ütles ...

Kasutan kõige rohkem rukkijahu.

Maarja-Triin ütles ...

Nõustun eesrääkijatega - siit blogist on hirm erinevate jahudega katsetada kadunud. Kasutan eelkõige riisijahu (tavaliselt küll segamini maisijahuga).

Edu ja jätkuvat kirge köögikatsetustel! :)
Maarja

Haarem ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kätlin Seene ütles ...

Olen lummatud tatrajahust! Kasutan nii magusas kui soolastes küpsetistes.

Anonüümne ütles ...

Palju õnne uue raamatu valmimise puhul! :)
Kodus on ka mõlemad eelmised raamatud olemas ning nendes sisalduvad retseptid on üüratult mõnusad. Kasutan magusates küpsetistes mandlijahu kõige rohkem, kuid mõnusa maitse annab juurde ka tatrajahu, näiteks banaanikeeks tatrajahuga, millele on lisatud kaneeli ja suhkru asemel mett on minu vaieldamatu lemmik. Soolastes küpsetistes on väga mõnus speltajahu.
Edu ja kordaminekuid edaspidiseks! :)

Pirjo ütles ...

Kasutan kõige rohkem speltajahu ja tatrajahu.

Kristi ütles ...

Kasutan spelta- ja maisijahu kõige enam.