neljapäev, 8. november 2012

Magus kiusatus


Ühesõnaga, meil Marjuga tuleb raamat! Koogiraamat!!! :)

Kui nüüd hakata algusest rääkima, siis ilmselt tuleks tagasi suvesse minna, kui me P-ga Saaremaal Marjul ja E-l külas olime. Istusime teise päeva õhtul sauna eesruumis, sõime mõnusaid suviseid toite alates võiga praetud värsketest kukeseentest ja kartulitest lõpetades kõrvalt aiamaalt korjatud rukolast tehtud pestoga, käisime saunas ja üldse oli väga tore õhtu. Ja kuidagi tuli meil Marjuga jutuks, millist raamatut teha tahaksime. Mõtlesime, et sügisel siis hakkame vaatama, kas leidub keegi, kes meie raamatut ka kirjastada tahaks. 

Mõne nädala pärast aga helistas mulle kirjastaja, kes küsis, mis ma ühe koogiraamatu tegemisest arvan, mille pildid teeks Marju. Algne raamatu-idee oli küll teine, aga õnneks sobis kirjastusele ka meie nägemus, niiet hakkasimegi septembri alguses pihta:) Selles mõttes oli see meile mõlemale hästi tore võimalus, et saime vabad käed teha sellise raamatu nagu ise tahtsime, sh ka teose kujundus on Jan Grashnekil Marju kaasabil sündinud.

Mina soovisin eelkõige omanäolist ilusate piltidega ja lahedate lihtsate retseptidega raamatut. Mulle meeldiks, kui keegi ei jätaks mõnd head kooki küpsetamata sellepärast, et retsept tundub keeruline, niiet raamatus olengi tahtnud jagada selliseid restsepte, millest enamikku võiksid lapsed koos isaga (kes muidu ei küpseta) nt emale emadepäeva üllatuseks küpsetada:)

Siin raamatus on eelkõige sellised koogid, mis mulle endale meeldivad, aga mitmeid retsepte on ka Marju mahitusel sinna saanud. Üks nendest on nt rullbiskviit, millest praeguseks on saanud meie pere suur lemmik. Marju ja E tegid üht rullbiskviiti, mis oli kerge teha ja hästi hea, niiet Marju rääkis mulle mitu korda, et üks selline rulli keeratud kook võiks meie raamatus ka olla. Niiet mõtlesin siis teha ühe šokolaadist gluteenivaba biskviidilaadse põhja ja mahlase toorjuustusisuga koogi. Nüüdseks olen seda teinud juba vähemalt viiel korral ja me sööme terve rulli tavaliselt ühe päevaga ära:) No on lihtsalt nii hea!:):):)

Aga tänu Marjule on raamatus ka paar lehetaina kooki ja üks imemaistev moosiga kohupiimakook, mille retsept pärineb tegelikult Marju emalt (aitäh veelkord!). Marju oli sellest koogist juba ammu rääkinud ja kui mulle üks kord külla tulles seda kaasa tõi, siis oli minu süda ka võidetud:) 



Lisaks on siin raamatus ka paar mõnusat magustoitu, juustukooke (nii küpsetatud kui ka küpsetamata variante), brownie'sid, blondie'sid jm šokolaadikooke, muffineid, krõbedikke (üks vürtsikam kevadine rabarberiga ja teine pähkline gluteenivaba alternatiiviga ploomidest ja õuntest), eriti šokolaadiselt lõhnavaid šokolaadiküpsiseid, mu lemmik vürtsikas toorjuustukattega porgandikook jms. Siin on ka sellised keeksid, nagu mulle endale maitsevad ehk mahlane pähkline rabarberikeeks ja tõeliselt rohke  šokolaadiga šokolaadi-banaanikeeks. Paljud koogid on ka gluteenivabad või neist on olemas gluteenivaba alternatiiv:) 

Sellel pildil aga üks hapuka marjakastmega šokolaadise küpsisepuruga "kohupiimakook" klaasis, mis pidi ka lastele väga meeldima, nagu ma oma õe käest kuulsin, kellele need klaasikoogid ära söömiseks viisin. Vanem õepoeg Fred sai juba kahe aastaseks ja sõi koos oma sõpradega neid kooke eriti isukalt:)


Raamatus ei korda ma blogi retsepte (va mõned "hitid"), vaid üritan ikkagi midagi uut ka blogilugejatele pakkuda. Et aga mitte igavaks muutuda, vaid ka blogis uute asjadega edaspidi üllatada, siis ei korda ma retsepte ka vastupidi ehk ei pane raamatu retsepte blogisse. Sest ideede-puuduse üle ei saa ka pärast raamatu tegemist kurta, vaid olukord on - nagu ikka - vastupidine ehk ei jõua nii palju küpsetada, kui tahaks:)

Mis aga raamatu pealkirja puutub, siis see on Marju poolt välja mõeldud:) Tänapäeval ei käi asjad enam nii, et autor ütleb ise, mis raamatu nimi võiks olla, vaid oluline on, et see nimi "müüks". Eks teinekord tean, et nime peale tuleb hakata juba varakult mõtlema, aga seekord läks nii, et üks päev tuli e-kiri "et öelge täna, mis raamatu nimi on". No retseptide tegemise ja kiire küpsetamise vahel sai siis pakutud erinevaid variante välja, millest ükski ei sobinud. Ja siinkohal suur-suur tänu Kätrinile, kes mind aitas selles protsessis. Kätrin on üks inimesi, kes armastab tõeliselt tööd, mida ta teeb (reklaam, turnudus ja meedia - kui lühidalt kokku võtta) ja seda on tõesti absoluutselt igal sammul ka näha, niiet Kätrin suutis ülimalt lühikese aja jooksul ikka väga pika nimekirja pealkirjadest produtseerida. Pakkusime ka Marjuga ise nii koos kui ka eraldi erinevaid nimeseid välja, aga ise samal ajal retseptidega tegeledes on ikka jube raske nimele keskenduda. Endale tundub see pealkiri sel hetkel ehk tegemisprotsessis kõige vähem olulisem küsimus:) Õnneks aga tuli Marju lõpuks välja praeguse pealkirjaga, mille alampealkirja (lihtsad koogid, millele on raske vastu panna) me järgmisel päeval küll koos veel kõpitsesime, aga see õnneks juba sobis kõigile:) Ja ma kahtlustan, et isegi kui oleks rohkem aega olnud, siis ise poleks ma ikka suutnud sellist pealkirja välja mõelda:)

Kusjuures, juhtusin hiljuti uuesti nägema tõsielulistel sündmustel põhinevat filmi "Julie & Julia", mida nüüd, olles ise Julia Child'iga samas koolis õppinud, vaatasin hoopis teise pilguga, kui esimesel korral. Ja mind valdas  tõeline äratundmine, kui Julia oli kirjastaja juures oma teosega, millega ta oli aastaid tohutult vaeva näinud ja siis küsiti, et mis raamatu pealkiri võiks olla. Ma saan väga hästi aru, et ta lõi käega ja ühmas midagi umbes sellist, et "whatever - pange, mida tahate", sest tõesti see, kuidas kogu töö ja vaeva tulemus lõpuks nimetatud saab, tundub sel hetkel täiesti ebaoluline asi ...:) Ja nii saigi üks USA-s enim müüdud ja üks "mõjukamaid" kokaraamatuid endale täiesti geniaalse nime "Mastering the Art of French Cooking". Ei tea, kui palju see suurepärane pealkiri raaamatu müügiedule kaasa aitas, aga kindlasti on pealkirjal oluline roll, mida mina, kui turundusest ja müügist nullilähedaste teadmistega inimene, ei oska näha :)

Aga kui Kätrinist rääkida, siis tema ja ta elukaaslane olid ka muul viisil raamatu valmimisel abiks nii kookide söömisel kui ka tagasiside andmisel. Eriti armas oli Kätrini kirjutatud "muhvini-memo", mille ma sain, kui talle kolme erinevat sorti pohla-martsipani muffineid degusteerimiseks viisin. Niiet, kallis Kätrin, aitäh veelkord!!!

Ja aitäh kõigile teistele ka, kes kooke sõid ja tagasisidet andsid! Ja kõigile, kes muidu "raskel ajal":) toeks olid!:) Kooke ja küpsiseid sai küpsetatud ikka sadu, kusjuures vähemalt kümmekond oli neid, mis tegelikult raamatusse ikkagi ei saanud - ei olnud lihtsalt niiiiii head! Kõik retseptid, mis raamatusse jõudsid, on sellised, mida ma ise veel ja veel tahan küpsetada ning loodan, et ka paljud teised leiavad siit oma uusi lemmik-retsepte!!! :)



32 kommentaari:

mercredi ütles ...

Oo, kui tore uudis! Kui Eestisse satun, siis kindlasti ostan endale selle raamatu. Sinu retseptid on alati sellised, mille peale võib iga ilmaga kindel olla.:)Ja Marju fotod on ka täielik meistriklass.

Anonüümne ütles ...

oh, super tore kuulda, et enamik retsepte on nii lihtsad - see raamat on siis täpselt mulle:)

Annika

Ülle ütles ...

Silja, see on küll ääretult vahva ja armas uudis! Sinu koogilugusid on ainult rõõm lugeda ja ma usun, et Sinu ja Marju koostööst saab üks selle talve lemmikjõulukingitusi. Ja mitte ainult:)
Edu Sulle!

Kristel ütles ...

See on sügise parim raamatu-uudis :)
Ausalt.
Kaas on väga ilus ja raamatu nimega kooskõlas - tõesti võib olla raske vastu panna :D

Silja Luide ütles ...

Aitäh Teile!

Mercredi - seda on hästi tore kuulda! Ja Marju pildid on tõesti klass omaette:)

Ülle, Kristel ja Annika - aitäh veelkord! ma loodan, et ka sisu ja koogid meeldivad:) ja Marju poolt välja mõeldud kaas on tõesti paeluv:)

Karima ütles ...

opaaa kui lahe! lasen endale kindlasti selle raamatu osta.Ja siis huviga uudistama kui seda kord käes hoian! ilus ilus ilus

Juc ütles ...

Hiigelpalju õnne ka siitkaudu! Ma mõtlen, et kui sellised hinge ja armastusega asja juures olevad inimesed, nagu Sina ja Marju, ühe raamatu teevad, siis sellest peab üks tõeliselt magus suutäis tulema! Ootan põnevusega!

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Karimakene! hästi armas on seda kuulda!!!

Jutakene, suured tänud Sulle ilusate sõnade eest!:) Me mõlemad tõesti armastame seda, mida teeme, ja loodan väga, et see on ka raamatus näha!

rebane ütles ...

ohOO kui ilus ja vahva ! Palju õnne raamatu puhul ! Just on üks koht riiulil tühi täpselt selle raamatu kujuga.. :) (ja hetkel on just üks koht tühi kõhus täpselt selle kohupiimakoogi kujuga..)

Millal siis raamatupoodi võib tormata? :)

Kaare ütles ...

Palju õnne! Väga ilus ja ahvatlev tundub. Sobib täpselt minu riiulisse! Ootan põnevusega.

Mormelar ütles ...

Küll on hea, et mul paar Apollo kinkekaarti ootamas on! Nüüd ma tean, millele need kuluvad.

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Rebane ja Koopatibi! Nii hea on seda lugeda:)

Kui kõik läheb plaanipäraselt, peaks raamat jõudma poodidesse 26. novembril:) loodetavasti kõik sujub, sest tahaks juba ise ka seda raamatut käes hoida :)

Silja Luide ütles ...

Mormelar - väga lahe! meil on selle üle väga hea meel ja loodan, et naudid seda raamatut!:)

Anonüümne ütles ...

Aitäh üllatuse eest, minu retsept ka raamatus! Jään põnevusega raamatut ootama. Olete mõlemad Marjuga super tublid, olen kindel, et tulemus on väga hea ja ilus.

Helle

Silja Luide ütles ...

Suured tänud, Helle, nii ilusate sõnade kui ka hullult hea koogiretsepti eest! mulle tõeliselt meeldib selline mõnus hapu moosikiht paksu õhulise kohupiimakatte all - viib kohe keele alla, midagi ei ole teha:):):)

Marju ütles ...

Mina küll ei raatsi nii armsate hingede poolt tehtud asja ostamata jätta, eks tuleb raamaturiiul jälle pikemaks venitada. Ja aitäh mõnusa jõulukingi leidmise vaevast päästmise eest samuti!

Ragne ütles ...

Õnnesoovid! Raamatu kirjutamine on ikka tükk tööd ning väga ajamahukas.

Raamatukaas on ilus ning olen kindel, et kaante vahel on veel kuhjaga ahvatlusi:)

Meeli ütles ...

Vahva ja põnevust tekitav! Aitäh saamisloo jagamise eest! Nüüd teab raamatupoes otsivalt ringi vaadata.

Mari-Liis ütles ...

Seda ma ei saa siin küll hüüda, et oi milline üllatus, sest teadsin ju juba ammugi teie salategemistest;). Aga nüüd, kui juba kaant näha saab ja raamat kohe-kohe ilmumas, oselline elevil ja rõõmus tunne. Palju õnne ja supertublid olete!

Piret ütles ...

On tõesti eriline, nagu lubasite, pelgalt kaane järgi võib öelda, et tuleb magusalt ilus. Jään põnevusega ootele. Õnnesoovid!

Silja Luide ütles ...

Aitäh Teile kõigile!!! Suur rõõm on seda lugeda - kohe eriti hea ja soe tunne tuleb:)

Frieda ütles ...

Õnnitlused! Juba kaane järgi võib öelda, et see on küll üks ilus ja sisukas raamat.

Silja Luide ütles ...

Aitäh Sulle, Frieda! Kui Sinusugune proff seda juba ütleb, siis paneb see kohe heameelest punastama!:)

Tuuli ütles ...

Kiirete tegemiste kõrvalt sain nüüd ka mahti omapoolsed õnnitlussõnad uue ja vääääga hõrgu raamatu-uudise puhul edastada! Suur töö, palju vaeva ja armastust, aga samas on see tõenäoliselt kõike seda väärt, sest käes hoitav ja lehitsetav asi on ikkagi kuidagi oluliselt rohkem asi, kui kümme korda samapalju virtuaalseid tegemisi. Vähemalt mina olen natuke ikka vana kooli raamatu usku :) No igal juhul on teie töökas ja andekas tiim kindel kvaliteedimärk, et end 26.11 raamatupoodi sättida. No ja ega kindlasti see esimene viimaseks jää, eksole, Silja! :D

Silja Luide ütles ...

Ohhh, Tuuli, aitähhhhhhh!!! nii armas on seda lugeda!

eks Sa ise mitme raamatu autorina tead isegi seda valu ilmselt, mis raamatu sünniga kaasneb, aga kui juba tulemus näha, siis tundub elu jälle ilus ja hetkel mõtlen küll juba järgmise raamatu jaoks ideid välja :):):)

loodan, et Sulle raamat meeldib, kuigi Sinu mitmekülgsuse juures on vist raske millegi uuega üllatada ... (aga me vähemalt üritame) ... :D

Anonüümne ütles ...

Palju ōnne! Üks kusimus on ka - kust neid valgeid paberist koogivorme on vōimalik osta?

Mari

Marju ütles ...

Tere, Mari! Sain need Suhkrukunstist (www.suhkrukunst.ee - seal on veebipood, aga päris pood asub neil Mustamäe tee 5c)!

Ja rõõm lugeda siia kuhjunud sooje ridu, aitäh! 1 nädal peaaegu möödas, 2 veel oodata ;)

Silja Luide ütles ...

Mari, aitäh Sulle õnnesoovide eest!

need vormid on tõesti hästi fotogeenilised, niiet tänud, Marju, Sulle ka!:)

Glacier ütles ...

Silja, oskad äkki öelda, kas raamat on jõudnud poelettidele? Olen kaks päeva piilunud ja ei ole näinud, vähemalt mitte RahvaRaamatus... aga hirmsasti tahaks endale;)

Silja Luide ütles ...

Kuulsin kirjastusest, et täna sai valmis. Loodetavasti siis äkki homme-ülehomme juba poodides:)
sain ka just teada, et esitlus toimub 11.dets. kell 17.00 Solarise Apollos ja loomulikult oled Sa sinna oodatud! raamatu kooke saab siis proovida ka;-)

Kristel ütles ...

Hurraa! Ostsin laupäeval Apollost oma kiusatuse ära :)
Eile tegin esimese koogi ka - selle Marju ema kohupiimakoogi õunamoosiga. Mu õunamoos oli tiba magus, muidu oli igati hää kook. Ilmselt pohlamoosiga oleks veel parem.
Loodetavasti tuleb lumine talv, et saaks lund rookides kõik kookidest tulevad ülekalorid ära kulutada :)

Silja Luide ütles ...

oooo, väga lahe! :) ma ise ei olegi veel raamatut käes hoidnud, aga loodan varsti ise ka ära näha, milline ta meil siis välja tuli:)
head küpsetamist Sulle, Kristel, ja loodetavasti näeme esitlusel ka!
PS lumerohke talv oleks tore küll - mul endal sama mure:):):)