neljapäev, 16. mai 2013

Crème caramel


Crème caramel on üks väga mõnus magustoit, mida Hispaanias leib vist nii enamike restode menüüst kui ka pagariäridest (pasteleria'dest) ja supermarketitest masstoodanguna. Aga see on popp mujal ka ja nt kasvõi Prantsusmaal (ja Pariisis) oli see samuti peaaegu igas kohvikus ja teistes saia-koogikohtades olemas. Aga nagu ikka - isetehtud kreem on ikka see kõikse parem!!! Ja kuigi ehk tundub keeruline, siis tegelikult on see magustoit päris lihtne (eriti kui tegevusjuhiseid täpselt järgida, sest olen üritanud kõik nö puust ja punaseks tehes kirja panna) ja ma ausalt öeldes valmistaksin seda hea meelega iga päev, kui sööjaid oleks:) Õnneks on mul olnud võimalus karamellikreemi viimase kuu jooksul päris palju teha, aga käed ikka sügelevad juba uue portsu järele, eriti seda postitust kirjutades ... :)

Soovitan selle magustoidu valmistamiseks kasutada 3,5 %-ilist ehk nö päris piima, aga kui seda ei ole, siis tasub 2-4 dl piima kogusest asendada kohvi- v vahukoorega. Mina kasutan alati 3,5 %ilist piima ja  lisan 2 dl piima asemel reeglina ühe tavalise rõõsa koore (200 ml pakk). 

Karamelli keetmisel jälgi seda pidevalt ja võta kastrul kohe pliidilt, kui suhkrusiirup on saavutanud sellise värvuse, mis sulle meeldib. Kuigi klassikaliselt on see magustoit vaskse värvusega karamelliga, siis on see igati maitsev ka heledamat sorti suhkrusiirupiga. Minule nt meeldib selline kreem, nagu järgmisel pildil näha on, isegi vist rohkem, kui tumedam, sest mõnusat karamellimaitset (ja -aroomi)on minu jaoks ka selles juba täitsa piisavalt:)



Mina olen kasutanud (lihtsalt mugavusest) valmistamisel enamasti vaniljekaunapastat, aga kui lisad vanillikaunast seemned, siis pane see kaun ise kuumutamise ajaks piima sisse, pärast aga pese puhtaks ja lisa vanilliektstraktile

Siin aga paari sõnaga mõnedest poppidest kreemidest, mis ma LP jaoks selle retsepti juurde kirjutasin, et selgitada, mis neil vahet on:

Crème caramel on sarnane brüleekreemiga, kuid kõva karamelliseeritud suhkrukihi asemel katab seda pehme karamell. Samuti on vahukoore asemel kasutatud piima ning valmistamisel lähevad käiku terved munad, mitte ainult munakollased. Crème caramel'i aetakse sageli segamini crema catalana'ga, kuid viimane on brüleekreemi Hispaania analoog. Tegelikult prantslased ja hispaanlased vaidlevad siiani selle magustoidu päritolu üle süüdistades teineteist retsepti varguses ja nime muutmises. Siiski, klassikalisest vaniljemaitselisest crème brûlée'st ehk "põletatud kreemist" eristavad hispaanlaste versiooni veel ka sellele tavapäraselt lisatavad peenelt riivitud tsitruseliste koored ja kaneel, samuti küpsetusviis (kreem valmib pliidil, mitte ahjus) ning karamellikihti ei saada mitte leegitamise tulemusel, vaid hoopis spetsiifilise ümara kujuga metallist rauaga "kõrvetamisel". Algselt serveeriti Katalooniast pärinevat magustoitu peamiselt 19. märtsil pühaku San Jose päeval, mida Hispaanias tähistatakse ka isadepäevana, mistõttu crema catalana’t nimetatakse ka crema de Sant Josep'iks. Nüüdsel ajal saab kreemiga õnneks aastaringselt maiustada.

Vaja läheb:

150 g suhkrut

4 muna

poole vanillikauna seemned või 1 tl vanilliekstrakti
40 g suhkrut
600 ml piima
võid vormide määrimiseks
Vaja läheb kaheksa 150 ml mahutavusega ramekini. Soojenda vorme 150 kraadi juures ahjus, sest need peaks olema soojad, kui karamelli sisse valatad. 

Karamelli valmistamiseks aseta suhkur ja 5-6 sl vett potti ning sulata suhkur madalal kuumusel spaatli või puulusikaga pidevalt segades. Lõpeta segamine siis, kui suhkur on sulanud, ja keeda suhkrusegu seni, kui see muutub punakas-pruuniks (ideaalis näeb on see umbes nagu eurosent, aga midagi ei juhtu, kui karamell on heledam). Võta pott kohe pliidilt, et karamell ei läheks kõrbema, ja vala kiirelt soojadesse vormidesse. Lase karamellil toatemperatuuril jahtuda, kuni see kõvaks muutub. Seejärel määri vormide seinad võiga kokku.
Kreemi valmistamiseks vispelda munad 40 g suhkruga korralikult läbi, sega hulka vanillikaunast eemaldatud seemned või vanilliekstrakt. Kuumuta piim madalal kuumusel peaaegu keemiseni (seemneteta vaniilikaun pane piima sisse), kuid ära keema lase. Vala piim vähehaaval munavahu hulka, ise samal ajal vispliga segades. Kurna segu läbi tiheda sõela ja vala ettevalmistatud vormidesse. Aseta ramekinid suurde vormi ja täida vorm poole ramekini kõrguselt keeva veega. 

Küpseta 150 kraadi juures u 25 minutit kuni kreem on tahenenud. Ära üle küpseta - vaata vormide ääri, et mullikesi ei tekiks. Eemalda ramekinid vormist ja jäta restile jahtuma. 

Jahtunud vormid aseta külmkappi ja hoia neid seal vähemalt 12 h, et karamell imenduks kreemi sisse ja muutuks vedelaks. Serveerimiseks libista noaga ramekinide äärtest läbi ja kummuta sisu taldrikule.

Kommentaare ei ole: