esmaspäev, 17. juuni 2013

Soome parima restorani peakoka rabarberimagustoit Tallinna taevas




Selline paistab Tallinn 50 m kõrguselt Rotermanni kvartali kohal, kus toimus selle aasta Dinner in the Sky. Täiesti ainulaadne kogemus! Sellel aastal on projekt kahjuks lõppenud, aga usun, et järgmisel aastal on kõigil huvilistel jälle võimalus nautida tippkokkade poolt valmistatud toitu koos erakordsete vaadetega. Sel aastal kokkasid taeva all Tõnis Siigur, kes lahkus Bordoost ja juhib hetkel OKO resto köögimeeskonda, ja Soome parimaks söögikohaks valitud väikese restorani Chef & Sommelier omanik ja peakokk Sasu Laukkonen, kellest kirjutasin ka LP-s. Ja Piret kirjutas oma blogis ka selle aasta kokkadest ja oma eelnevatest söömingutest.

Allpool on kirjas rabarberi-magustoidu retsept, mida Sasu Laukkonen oli lahkelt valmis jagama. Seda  desserti pakkus ta lihtsustatud kujul ka taevarestoranis Tallinnas. Siinjuures on huvitav see, et valge šokolaadi teeb ta ise, sest ainult nii saab täiesti lisaainete vaba puhta šokolaadi, mille sarnast tavapoest on võimatu leida. Pean tunnistama, et ei olegi jõudnud veel Sasu magustoitu kodus teha proovida, aga see oli niiii hea, et üritan selle lähiajal ette võtta:) 

Seekord oli imelisele vaatele ja toiduelamusele lisaks ka elav muusika, sel päeval saksofonist Siim Aimla esituses.


Ja lisan siia ka mõned pildid sellest, kuidas kokad toite serveerivad ja kuidas see kõik seal üleval välja näeb:)










Niisugune on üks laudkond taevalaotuses





Ja siin ka Sasu magustoidu retsept - head katsetamist! :)


Rabarberi ja valge šokolaadi magustoit
Rabarber:
2 rabarberivart
3 spl suhkrut
¼ sidruni riivitud koor
1 sl vanillisuhkrut
Lõika rabarber neljaks ja aseta koos suhkru, sidrunikoore ja vanillisuhkruga vaakumkotti. Sule kott ja küpseta vesivannil 55 kraadi juures 25 minutit. Jahuta ja lõika väiksemateks tükkideks.
Kodustes tingimustes saab vaakumkotis kuumutamist asendada keerates kogu kraami toidukilesse, mässides kilet korralikult mitmes suunas rabarberivarte ümber. Kilepakk aseta kaussi, vala peale kuum vesi ja lase rabarberil umbes 10–15 minutit üleni kuumas vees seista. Seejärel jahuta rabarber külmas vees või külmkapis ja lõika tükkideks.
Riivitud rabarber kaunistuseks:
aseta 1 rabarberivars sügavkülma ja riivi see enne serveerimist peene riiviga magustoidu peale.
Ahjus röstitud valge šokolaad:
240 g kakaovõid
0,5 tl soola
110 g tuhksuhkrut
4 sl piimapulbrit
Sega omavahel tuhksuhkur, sool ja piimapulber. Sulata kakaovõi, jahuta toatemperatuurini ja töötle kannmikseris koos kuivaineseguga ühtlaseks. Aseta kohe külma tahenema. Seejärel lõika tükkideks, laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti ahjus 150 kraadi juures kuldpruuniks. Lase jahtuda ja haki peeneks.
Valge šokolaadi kreem:
100 g vahukoort
55 g valget šokolaadi
Vahusta vahukoor. Sulata šokolaad tilga vahukoorega ja sega vahustatud vahukoore hulka.
Mandlitega pralineeküpsis:
150 g mandleid
0,5 dl suhkrut
0,5 tl vanillisuhkrut
75 g võid
1 munavalge
Sulata suhkur, keeda kara-melliks ja lisa mandlid. Sega puulusikaga. Kui mandlid on karamelliga ühtlaseks segatud, lisa vanillisuhkur. Lase toatemperatuurini jahtuda ja töötle köögikombainis või kannmikseris peeneks jahuks. Lisa sulatatud või ja munavalge, sega ühtlaseks, laota õhukese kihina küpsetuspaberi või silikoonmatiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 175 kraadi juures tumepruuniks (u 7–8 minutit).

NB! Kõik selle postituse fotod on teinud Jaanus Ree; LP artikli juures oleva foto autor on aga Marko Meigas.

2 kommentaari:

Marju ütles ...

Sinu jutt ja need tõesti erilised fotod annavad taevasse tõstetu tunde ikka väga hästi edasi.

Silja Luide ütles ...

Marju, ma ei osanudki kohe midagi kosta selle peale:) aga mul on hea meel, et suutsin natukenegi seda erilist tunnet edasi anda. väga lahe kogemus! :)