teisipäev, 8. aprill 2014

Mõnus sai õlle, sibula ja juustuga


Krõbeda koorikuga pehme juustust pakatava saia puhul on sööjate rahulolu garanteeritud:) Märtsi alguses ühe sõbra sünnipäeval, kuhu seda kaasa viisin, küsisid näiteks kokku kolm meest (!!!) selle retsepti. See, et mõni naissoost isik kaasa viidud küpsetise tegemisõpetust soovib saada, juhtub sageli, aga seda, et mehed kiidavad ja tahavad ise kodus järele teha, ei esine just väga tihti ... :) Niiet soovitan küpsetada - mehed on raudselt rahul ;-)

Mõnus õllesai on ühtviisi maitsev nii soojalt kui ka jahtununa. Sobib pakkuda kas mõne toidu juude (nt püreesupid) või suupistena peolauale lihtsalt koos (ürdi)võiga õlle või veini juurde söömiseks.

Kõige paremini sobib taina valmistamisel kasutamiseks mahedam hele õlu, sest tumeda õllega võib jääda saiale kergelt mõrkjas maitse. Osa jahust võid asendada täistera nisujahuga, et anda saiale põnevamat rustikaalset maitsenüanssi. Praetud sibula asemel võid lisada tainale peeneks hakituna mõned (päikese)kuivatatud tomatid või peotäie oliive. Samuti sobivad saia sisse suurepäraselt hakitud värsked või kuivatatud ürdid (tüümian, rosmariin vm).

Mulle toodi katsetamiseks uued parmesanilaadsed kõvad juustud Džiugas Delicate (24 kuud), Džiugas Piquant (18 kuud) ja Džiugas Mild (12 kuud laagerdunud). Küpsetamiseks kasutasin viimast ja see sobis saia sisse suurepäraselt. Retsept ilmus 22. märtsi Eesti Ekspressi Gurmees.


Vaja läheb:
1 sl (oliivi)õli
2-3 väiksemat sibulat
1/2 tl värskelt jahvatatud musta pipart
1-2 hakitud küüslauguküünt
380 g nisujahu (u 100 g sellest võib olla täisteranisujahu)
2 sl (pruuni) suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
100 g riivitud juustu
330 ml heledat mahedat õlut
40 g sulatatud võid

Haki sibulad peeneks ja prae pannil keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades oliivõlis kergelt pruuniks (kulub 8-10 minutit). Lisa pipar ja hakitud küüslauguküüned ning küpseta veel u 1-2 minutit. 

Sõelu jahu ja sega suhkru, küpsetuspulbri ja soolaga. Tee keskele lohk ja lisa praetud sibul, riivitud juust ja õlu ning sega ettevaatlikult läbi. Tõsta tainas võiga määritud ja jahuga ülepuistatud leivavormi (28 cm pikkune), silu pind, vala ühtlaselt peale sulatatud või ning küpseta ahjus 190 kraadi juures 45-50 minutit kuni sai on pruun ja keskele sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. NB! Kui kasutad väiksemat vormi, siis on küpsemisaeg tõenäoliselt pikem - võib kuluda kuni tund aega. 

Lase u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma, sest vormis tekib sooja saia alla kondensvedelik, mistõttu põhi jääb vettinud. 

Kommentaare ei ole: