esmaspäev, 15. september 2014

Krõbeda pankoga brokoli ja lillkapsas


Jälle üks roog brokoli ja lillkapsaga, aga kuna need aedviljad mu peaaegu igahommikustel turukäikudel alati silma jäävad ja loomulikult ka koju kaasa tulevad, siis on need päris tihedalt kodus söögilaual. Kuigi lillkapsas minus aastaringselt eriliselt sooje tundeid ei tekita, siis suvel olen ma küll selle suur fänn. Lapsena sai seda suvel nii maal vanaema juures kui ka koduaias peenralt toodud, pehmeks hautatud ning või ja soolaga söödud ja see oli lihtsalt hullult hea! Ja praegugi - suvisel ajal (ka vananaiste suvel nagu praegu), on see minu arvates suurepärane ;-)

Seekord tegin spargel- ja lillkapsast krõbeda pankoga. Panko on kokkade seas ja restoköökides üsna laialdaselt kasutusel, kuid Eestis ei ole kodudes veel eriti tavaliseks saanud. Yves Le Lay, kellest kirjutasin LP-s kevadel (igaks juhuks mainin, et online-versiooni pealkiri ei ole kahjuks minu pandud ega ka mitte minu heakskiitu saanud!), jagas lugejatega ühte oma lapsepõlvekodust pärinevat retsepti - kammeljat kartulite ja grenobloise' kastmega -, mis tuli viimistleda võis krõbedaks praetud pankoga.    

Panko on Jaapani riivsai, mille peamine erinevus tavalisest riivsaiast on see, et see on tehtud vaid saia sisust ja koorikud on välja jäetud. Ja mis eriti lahe - panko on mõnusate helvestena, mitte puruna. Õhulised helbed ei vetti nii kiiresti ära ega ima nii palju rasva kui tavaline riivsai ning on seetõttu pikemat aega krõbedad. See on hästi hea nii paneerimiseks kui ka tekstuuri andmiseks näiteks pastatoitudes, gratäänides, täidetud aedviljades. Nüüd saab pankot Umami.ee-st tellida - just sealt minu panko-pakike pärinebki, aitäh! :) 


Vaja läheb:
1 väiksem lillkapsas
1 väiksem brokoli
(oliivi)õli ja võid
30 g (u 1 dl) pankot
1-2 küüslauguküünt
peotäis hakitud värsket peterselli
soola(helbeid), värskelt jahvatatud musta pipart

Keeda v auruta lillkapsast ja brokolit mõned minutid kuni õisikud on veel kergelt krõmpsud ja nõruta. Kuumuta pannil 1 sl õli ning prae pankot pidevalt segades u 3 minutit kuni see on pruunistunud. Võta pannilt ja kuumuta pannil veel u 1 sl õli ja umbes samapalju võid, aseta peeneteks viiludeks hakitud küüslauk, hautatud spargel- ja lillkapsas pannile ning kuumuta pidevalt segades u 5 minutit kuni lillkapsas on kuldne. Võta pannilt, lisa panko, hakitud petersell, soovi korral ka paar pisikest võitükki, maitsesta soola(helveste) ja pipraga, sega kõik läbi ning serveeri kohe. 

Kommentaare ei ole: