reede, 26. september 2014

Sinihallitusjuustu-pirni ruudud


Sügis on imeliste puu- ja aedviljade aeg! Loomulikult tasub kodumaiseid vilju niipalju värskelt süüa kui vähegi jõuab, aga soovitan neid igal võimalusel ka toitude valmistamisel kasutada. Olen viimasel ajal mõned köögiviljatoitude ideed blogisse lisanud, aga tegelikult on mul siia aastate jooksul päris palju erinevaid toredaid retsepte kogunenud, alates ühest mu lemmikvormiroast parmigiana di melanzane'st, lõpetades prantslaste köögiviljahautise ratatouille'ga, mitut sorti aedvilja- ja peedisuppide, pirukate ja kookidega, sh kolm erinevat maitsvat ja mahlast peedi-šokolaadikooki :)

Üks hea variant on vahelduse mõttes teha dipikastmeid baklažaanist ja paprikast - kerged ja tervislikud. Sama võib öelda ilmselt ka peedipesto ja avokaadodipi kohta ;-)

Homses laupäevaleht LP-s on aga tõeliselt kohupiimased sõrnikud mõnusa ploomimarmelaadiga, samuti räägin paari sõnaga, miks ploome süüa tasub :)

Nädalavahetusel aga soovitan küpsetada lisaks sõrnikutele ja pannkookidele pirni- sinihallitusjuustu pirukaid! Need on äärmiselt lihtsad ja maitsvad küpsetised, mida saab külalistele kiirelt valmistada ja veini kõrvale krõbistada. Sombustesse sügisõhtutesse sobivad suurepäraselt, aga väga mõnusad ka metsa seenele minnes kaasa pakkida ;-)

Toredat nädalavahetust!

Vaja läheb: 
400 g võiga pärmi-lehttanast
3 pirni
100 g sinihallitusjuustu
peotäis Kreeka pähkleid
u 4 sl vahtrasiirupit v vedelat mett (soovi korral)

Sulata tainas ja rulli plaate laiemaks. Lõika kõik neli plaati pooleks nii, et tekib kokku kaheksa ruutu. Aseta tainatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lõika terava noaga neile 1 cm kaugusel äärtest nö raam ümber tainast mitte päris läbi lõigates. Torka keskosa tihedalt kahvliga läbi. 

Lõika pirnid õhukesteks viiludeks, murenda või viiluta juust ja haki pähkleid väiksemaks. Puista tainaruutudele "raami" sisse kõigepealt juustu ja aseta peale pirniviilid või vastupidi - kõigepealt lao pirnilõigud ja seejärel puista peale juustutükid. Puista peale hakitud Kreeka pähklid ja nirista (vahtra)siirupit või mett.  Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit kuni pirukate ääred on kuldpruunid. Parimad ahjusoojalt!


Mõlemal fotol on paremal pool sellised pirukad, millele juust sai pärast pirne lisatud, vasemal aga pirukad, kus toimisin vastupidi. Kuigi mulle endale meeldib teine variant rohkem, sest juust sulab sel juhul pirnide all ilusti laiali, siis pealt pruunistatud juustuga pirukad kaovad laualt kiiremini, sest see näeb välja kuidagi isuäratavam ... :) 

Kommentaare ei ole: