reede, 21. november 2014

Kuldkollane safranimekiga apelsini-mandlikook

Kuigi esmapilgul võib tunduda, et Indiasse mineku asemel aasta kõige pimedama ja sombusema kuu Eestis veetmine on suht suur pettumus, siis nii see siiski ei ole. Ma küll endiselt arvan, et novembris on mõttekas sõita siit nii kaugele kui võimalik, kuid ootamatult sülle langenud vabadel nädalatel on samuti omad plussid:) Kasvõi näiteks see, et üle väga pika aja on aega blogida ja panna vahelduse mõttes üles täitsa uus retsept, mitte mõni, mis mul juba mõnes väljaandes ilmunud on ... Või siis see, et on aega mõnest selle aasta reisist kirjutada. Peruust kirjutasin põgusalt siin ja põhjalik toidulugu on hetkel veel müügil olevas ajakirja Köök numbris, aga oma teistest reisidest pole jõudnud suurt midagi kirja panna, kuigi talvisest Piemontest ja Lombardiast on üks poolik blogipostitus koos fotodega ammu ootel. Aga ükskõik kui palju maailmas ringi käia, lõpuks jõuan ikka selleni, et kui olen oma kolmes lemmikriigis ehk Prantsusmaal, Itaalias ja Hispaanias aasta jooksul olnud (nagu tänavu), siis on aasta juba korda läinud :D Ja teengi siis hoopis kodus kooki safranist, mille mulle Indias elav sõber tõi - tükike Indiat ikkagi justkui siinsamas:) Kõigepealt aga tahaksin soovitada mõnda väga head ja armsat kokaraamatut.

Äsja tuli müügile Angeelika Kangi uus raamat "Ahjusoe", kus on tema aastate jooksul välja töötatud retseptide paremik. Angeelika on eelkõige tuntud kui paljude kokaraamatute autor ja varasemalt ka ajalehtede (Eesti Ekspress) ja ajakirjade (nt Stiil) köögitoimetaja, kuid nüüdseks on ta juba ka kahe eduka kohviku perenaine. (Söögikoha käima saamine, eriti veel, kui pole varem selles valdkonnas tegev olnud, käib ülejõu paljudele, niiet sügav respekt!!!) Uues raamatus on olemas ka paljude armastatud küpsetiste tegemisõpetused, mille järgi sõidetakse Angeelika kohvikutesse Cafe More ja Katarinenthal teisest linna otsast kohale, nagu makroonid, maailma parimad kardemonisaiad ja minu lemmik mustsõstra-šokolaadikook, mis on täiuslik. Jube head šokolaaditrühvlikooki, millega ma lisaks taevalikule mustsõstrakoogile samuti Katarinenthalis maiustamas käin, seekord ei ole, aga ongi tore, et midagi jääb ka teiseks korraks, sest Angeelika ammendamatust varasalvest saaks veel vabalt vähemalt Ahjusoe 2 teha, kui mitte rohkem ... Plaanisin raamatu kindlasti soetada, kuid sain selle hoopis kingituseks, mis muidugi mind eriti rõõmustab:) Soovitan soojalt!

Raamatupoes jäi mulle hiljuti aga silma Gwyneth Paltrow "Oma isa tütar", mis oli alla hinnatud u 7 euro peale, algne hind oli üle 20 euro. See on üks hästi ilusate ja ahvatlevate toidupiltidega nunnu raamat, kus on päris palju toredaid retsepte sees, mida kindlasti tahaks katsetada. Toidublogija Marju näiteks kirjutab sellest raamatust nii. Olen Gwynethi teost juba päris palju sirvinud, sest fotod selles on tõesti ilusad ja inspireerivad ning stilistika igati äge. Soovitan! Seitsme euro eest on siin raamatut küll ja veel ... :) Ja kolmas hästi hea raamat, mis mul endal samuti juba kodus olemas, on ”Šokolaadi meistriklass" - avastasin, et ka see on hetkel soodsama hinnaga saadaval. Minu arvates igale šokohoolikule kohustuslik kirjandus ;-)


Seda apelsinimekiga mandlikooki olen tegelikult juba suvest saadik, kui Viljar mulle safraniniidikeste purgi tõi, teha tahtnud, aga lihtsalt pole aega olnud ... See on üks mõnus keeks selle kõige paremas tähenduses, eriti hea ahjusoojalt samal päeval. Kuigi ma ise suur keeksisõber ei ole (isegi kui need on mahlased), siis seda sõin ikka päris mitu tükki ära :)

Vaja läheb:
2,5 dl värskelt pressitud apelsinimahla
poole apelsini peenelt riivitud koor
0,25 tl safraniniite
3 muna
150 g tuhksuhkrut
120 g riisijahu
120 g maisijahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
370 g mandlijahu
150 g sulatatud võid

Aseta apelsinimahl ja -koor ning safran potti, lase keema tõusta, vähenda kuumust ja lase 1 minut keeda. Jäta jahtuma. 

Vahusta munad suhkruga heledaks kreemiks. Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa koos kõigi ülejäänud komponentidega munavahule. Sega läbi ja tõsta tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred aga määritud võiga ja puistatud üle riisi- v maisijahuga. 

Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 45 minutit kuni koogi keskele sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase küpsetisel u 15 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel vormist välja restile jahtuma. Serveerimisel sõelu koogile tuhksuhkrut.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

huvitav, mitmest apelsinist saab 2,5 dl apelsinimahla? ja mitu safraniniiti umbes on 0,25 tl? pole varem safranit kasutanud

Silja Luide ütles ...

see sõltub ainult apelsinide suurusest ja sellest, kas kasutad mahlaapelsine v mitte.

safraniniidikesi ei ole kindlasti vaja lugeda! võta lihtsalt teelusikaga u 1/4 ja see on ok, sest mõni niidike siia-sinna ei mängi tõesti rolli :)