esmaspäev, 22. juuni 2015

Maapähklivõiga juustukook mandlipõhjal (gluteenivaba)


Ma tõeliselt armastan maapähklivõid!!! See on lihtsalt niiiiii hea:) Ei saa küll öelda, et minu ja peanut butter'i suhte puhul oleks tegemist armastusega esimesest silmapilgust, vaid pigem on see omapärase soolaka maitsega rasvane kreem mu südame aastate jooksul võitnud. Ma ei teagi, kas süüdistada selles Kaliforniat või LAV-i, aga tean kindalt, et mõlemas kohas sain jube head maapähklivõid, mis mul peaaegu igapäevaselt menüüs oli. Nüüd leidub aga purgike kas isetehtud või poest ostetud maapähklivõid alati mu kodus ja lisaks röstsaiale ja -leivale määrimisele ning niisama söömisele kasutan seda ka igasugustes küpstistes jm toitudes, sest kreem annab igale roale omapärase maitsenüansi. 

Blogis on olemas juba kaks retsepti, mis maapähklivõid sisaldavad - superhead šokolaadiküpsised ja mahlane banaanikeeks -, kuid neid tuleb kindlasti juurde ;-) 

Kirjutasin paar kuud tagasi LP-s ka selleteemalise artikli ja kopeerin sellest paar lõiku siia:

Maapähklivõi on reeglina valmistatud röstitud maapähklitest. See on suure rasva-, päris korraliku valgu- ja tagasihoidliku süsivesikutesisaldusega. Kreemis on kiudaineid, antioksüdante, vitamiine ja mineraalaineid, eelkõige E ja B grupi vitamiine ning magneesiumi, kaaliumi ja kaltsiumi. Et tegemist on üsna kaloririkka toiduainega, tasub koguse osas pigem ettevaatlik olla. Teelusikatäis või paar maapähklivõiet on omal kohal hommikusöögil, sest annab energiat ja aitab kõhtu kauem täis hoida. Sama kogus maapähklivõid päevas aitavat ka vähendada diabeedi riski umbkaudu 30% võrra.
Maapähklivõid peetakse heaks südamele kasulike küllastumata rasvhapete allikaks, kuigi selles on ka küllastunud rasva, kusjuures tükkidega variandis (ik crunchy) on rohkem siiski esimest liiki rasva kui kreemjas (ik smooth) võides. Samuti on viimases vähem kiudaineid. Maapähklivõis sisalduva küllastunud rasva pärast ei ole aga põhjust paanikasse sattuda, sest täpselt sama rasvade suhe on ka oliiviõlil, mida üldiselt igati tervislikuks peetakse.
Maapähklivõi võib liigitada n-ö töötlemata toidu hulka, kuna pähklitele lisatakse nende kreemiks purustamisel vaid pisut õli, soola ja suhkrut. Samas on seda hästi lihtne ise kodus valmistada ja just sel juhul saab enda jaoks parima maitse ja paksusega kreemi paika timmida. Selleks töötle 400-500 g maapähkleid u poole teelusikatäie soolaga köögikombainis või kannmikseris ühtlaseks, lisa 1-2 sl meelepärast õli, et võidele kreemjamat tekstuuri anda, ja soovi korral 1-2 tl mett või muud meelepärast magustajat. Pähkleid võiks enne purustamist ahjus 170 kraadi juures 10 minutit röstida, et saada tummisemat maitset ja selles sisalduvad õlid nö lahti läheksid, et konsistents pehmem oleks.


Kuigi mu blogis on igasuguseid gluteenivabu juustukoogi põhjasid (nt mandlilaastude ja kookoshelvestega, kaerahelvestega, šokolaadiga), siis mandlijahust põhi on ikkagi mu absoluutne lemmik! Kui sellele veel mandliekstrakti lisada, siis on tulemus veelgi parem - jääb mulje, nagu tegemist oleks martsipanist koogipõhjaga. Vanilliekstrakt annab jällegi täidisele mõnusat mekki juurde, kuid olen teinud seda kooki ka ilma ekstraktideta ja on ikka väga hea! :)

Kui soovid, võid vabalt katte koogi peale tegemata jätta - sel juhul lihtsalt küpseta vajadusel natukene kauem. Mina olen sellisel juhul küpsetanud u 50 minutit, keeranud ahju kinni, teinud ukse praokile ja jätnud koogi ahju aeglaselt jahtuma, et pealispind ei praguneks.

Kasutan selle koogi puhul heledat muscovado't, aga võid lisada ka tavalist valget peensuhkrut või mõnda muud pruuni suhkrut (nt tume muscovado, fariinsuhkur). Täidises on mul olnud Marks&Spencer'i pähklitükkideta kreemjas maapähklivõi, aga lesscarbs.eu saab tellida 100% pähkleid sisaldavat ehk ilma ühegi lisandita kreemi, mis samuti peaks siia koogi sisse väga hästi sobima, rääkimata niisama söömisest ;-)

Põhi:
1 muna
3 sl pruuni suhkrut
150 g mandlijahu
50 g sulatatud võid või kookosrasva
0,5 tl mandliekstrakti (soovi korral)

Klopi muna suhkruga kergelt lahti, sega mandlijahu, mandliekstrakti ja sulatatud rasvainega ühtlaseks ning suru 23-25 cm läbimõõduga vormi põhjas, mille põhjas on küpsetuspaber. Küpseta ahjus 180 kraadi juues 10-12 minutit, kuni ääred hakkavad kergelt pruunistuma. Võta põhi ahjust ja alanda ahju temperatuur 170 kraadini. 

Täidis:
600 g toasooja toorjuustu
4 toasooja muna 
150 g pruuni suhkrut 
100 g hapukoort või paksu maitsestamata jogurtit (nt Farmi Keeka jogurt)
200 g toasooja kreemjat maapähklivõid
1 tl vanilliekstrakti (soovi korral)

Sega täidiseained vispliga ühtlaseks kreemiks, vala vormi eelküpsetatud põhjale ja küpseta  ahjus 170 kraadi juures u 50 minutit kuni täidis on tahenenud (keskelt võib võdiseda) ja ääred on kuivad. Võta kook ahjust (ära ahju veel kinni keera) ja laota peale šokolaadi-hapukoore segu. 

Kate:
100 g tumedat šokolaadi
200 g hapukoort
3 sl pruuni suhkrut

Katte jaoks tükelda ja sulata šokolaad, lisa hapukoor ja suhkur ning sega ühtlaseks. Laota õrnalt koogile ja aseta kook veel 10 minutiks ahju. Võta kook ahjust, lase jahtuda, aseta seejärel vähemalt kaheks tunniks külmkappi. Eriti hea, kui kook saab külmas olla üle öö. Lõika tükkideks ja naudi :)


Kommentaare ei ole: