teisipäev, 14. juuli 2015

Suussulav šokolaadikook maasikate või muude marjadega

Eelmise nädala Eesti Ekspressis ilmus mul üks väike lugu maasikatest koos hõrgu koogiretseptiga. Kui mulle EE-st helistati ja seda lugu sooviti saada, siis olin esialgu kõhklev, kuna olin just paar nädalat tagasi LP-sse samal teemal kirjutanud, aga hetke järele mõeldes jõudsin arusaamisele, et tegelikult saab jutu valmis ka ilma ennast kordamata :) Koogiretsept oli mul niikuinii juba ammu mõtteis mõlkunud ja oligi hea võimalus oma ideed katsetada. Kahjuks on mul fotod ainult lahtilõikamata koogist, kuna võtsin selle sünnipäevale kaasa, kuid kindlasti läheb see maius kordamisele! :)


Maasikaid hakati aretama 14. sajandi Prantsusmaal, kuid alles 18. sajandi alguses, mil õpiti erinevaid Põhja-Ameerika, Tšiili ja Euroopa sorte kokku sobitama, saadi üllatavalt häid tulemusi. Algselt olevat marjadel olnud pigem metsmaasika kui tänapäeva aedmaasika maitse. Et aga taim oli viirushaiguste suhtes väga vastuvõtlik, on nüüdseks aretatud vastupidavamad sordid, mille maitse aga paraku enam nii hõrk ei ole. See-eest on aga maasikad endiselt väga tervislikud ja toitainerikkad. Hetkel on maasikat juba üle 5000 sordi.
Kuna maasikates leiduvad ained suurendavad südame tööjõudlust, viivad organismist välja kolesterooli ja oblikhapet, siis on selle marja ravikuuriga aidatud südame- ja veresoonkonnahaigeid, samuti maksavaevuste, jämesoolepõletike ja liigesevalude käes kannatavaid inimesi. Maasikas on ka tõhus vee-eemaldaja, millest olevat abi öiste higistamishoogude vähendamisel. 18. sajandil elanud Rootsi loodusteadlane ja arst Carl von Linné soovitas maasikaid reuma ja podagra ravimiseks. Tema sõnutsi aitas maasikate söömine hommikuti ja õhtuti tal ka enda luuvaludest jagu saada.
Maasikaid soovitatakse süüa eelkõige värskena või panna sügavkülma, kuid need on suurepärased täiendused ka suvistele magustoitudele ja kookidele. Šokolaadiga maasikakook on erakordselt mõnus tummine maius, millest ei ütle ära ka ennast magusasõbraks mitte pidavad inimesed. Magusaisu rahuldamiseks piisab üsna väikesest tükist, mistõttu on kook hea suuremale seltskonnale pakkumiseks. Külmas hoides säilib kook värskena ja maitsvana mitu päeva.
Põhi:
180 g šokolaadi(maitselisi) küpsiseid
80 g võid
Täidis:
300 g (2 karpi) Farmi šokolaadi toorjuustukreemi
300 g kakaomaitselist kohupiimapastat/kakao-kohupiimakreemi
300 g (tumedat) šokolaadi, võib olla pähkli või mandlitükkidega
Põhja jaoks purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru segu võiga määritud lahtikäiva pikliku (nt 12X38 cm) või ümmarguse (22-24 cm läbimõõduga) vormi põhja ja äärtele. Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 12-15 minutit, kuni põhi on kuiv. Võta vorm ahjust ja lase jahtuda.
Täidise jaoks aseta šokolaadi toorjuustukreem potti ja kuumuta seda  madalal kuumusel aeg-ajalt segades kergelt vedelamaks. Haki šokolaad, lisa potti kreemi juurde, lase sulada ja sega ühtlaseks. Sega hulka kohupiimapasta, vala täidis koogipõhjale ja aseta vähemalt kaheks tunniks külmkappi tahenema. Lõika viiludeks ja naudi koos maasikate vm marjadega.

Kommentaare ei ole: