reede, 20. detsember 2013

Vürtsikad mandlijahuküpsised


Need ei ole nüüd küll päris klassikalised piparkoogid, aga väga mõnusad krõbedad ja vürtsikad küpsised, mis sobivad kõigile, kes nisujahu süüa ei soovi või ei saa. Kõik plaaditäied, mis ma neid koogikesi retsepti katsetades küpsetasin, said peaaegu samal päeval otsa, kui need ahjust välja võtsin:) Eks ilmselt on siin asi ka selles, et minu jaoks liigituvad mandlijahust vürtsikad küpsised kategooriasse "tervislik" ehk "söö nii palju kui jaksad" :):):) Aga mulle tõesti maistevad need! Igal juhul kui tavalistest piparkookidest on isu täis söödud, siis tasub proovida ;-)

Retsept ilmus koos minu lihtsa piparkoogitaina tegemisõpetusega eelmisel nädalal Laupäevaleht LP-s. Kes soovib valmistada klassikalist ehk ise keedetud suhkrusiirupiga tainast, siis üks väga hea variant selleks on siin. Piparkoogitainast on võimalik teha ka muud peale piparkookide, nt mõnusaid kooke ja mõned retseptid selleks on olemas siin.

Sel nädalal ehk juba homme on LP-s minu kolm lemmik-kooki jõuluajaks ehk piparkoogitainast põhjaga kreemjas valge-šokolaadi-juustukook ingveri-jõhvikakastmega, šokolaadi-mandlikook (gluteenivaba) ning üks lihtne kuivatatud puuviljadest ja kardemonist rõkkav keeks. Kes soovib aga klassikalise jõulukeeksi nisujahuta varianti, siis selle retsept sai blogisse lisatud aasta tagasi. Kui on tahtmine valmistada ülilihtsat mahlast kohupiima ja marjadega jõuluhõngulist kooki, siis selle leiab siit.

Tuletan igaks juhuks meelde, et esmaspäevani saab veel siin rääkida sellest, mida valmistad külla tulevatele sõpradele või mida ise kaasa võtad, ja osaleda raamatu "Lihtsad ahvatlused" loosimisel. 

Ilusat nädalavahetust ja rõõmsat küpsetamist! :)



Mandlijahuküpsiste jaoks läheb vaja:

5 suuremat kuivatatud ploomi
300 g mandlijahu
1 tl ingveripulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis soola
2 sl pruuni suhkrut
50 g sulatatud võid
50 g suhkru(roo)siirupit
1 suur muna

Haki kuivatatud ploomid ja aseta koos jahu jt kuivainetega köögikombaini. Töötle kuni moodustub purutainas. Lisa sulatatud või, siirup ja muna ning töötle ühtlaseks tainaks. Võta tainas köögikombainist, vormi palliks, keera kilesse ja hoia u tund aega külmkapis.

Rulli lahti (puista lauale ja rullile vajadusel kas mandlijahu vm gluteenivaba jahu nagu riisi- või maisijahu), tee meelepärased kujundid, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 160 kraadi juures u 20-25 minutit kuni piparkoogid on kuldsed. Tõsta küpsised restile jahtuma.




Kommentaare ei ole: