kolmapäev, 17. detsember 2014

Lihtne luksus - šokolaadivaht vaarikakastmega


Suur valik jõuludeks sobivaid kooke (nt pähklise beseekattega šokolaadikook), küpsetisi (nt imemaitsev gluteenivaba puuviljakeeks) ja muid maiustusi (nt pildil olev kuivatatud jõhvikate ja pähklitega fudge), mida on hea lähedastele kinkida, on siin ehk maitsvaid ideid nii pühadelauale kui ka jõuluvanale kingikotti pistmiseks. Eraldi kingituste rubriik on samuti blogisolemas - siitki võib leida toredaid asju, millega ise sõpru rõõmustada :)

Üks väga maistev ja eriline jõulukook on aga vanillikreemi ja tumeda šokolaadikastmega tuuletaskutest valmistatud püramiidkook, mis lihtsalt viib keele alla! Tegemist on traditsioonilise prantslaste pulmakoogiga, kus originaalis on tumeda šokolaadi asemel krõbe, kleepuv ja krõmpsuv suhkrukaramell (sellest ka nimetus croquembouche, mis otsetõlkes tähendab "suus praksuma"), kuid kuna seda on ebamugav süüa (ja ausalt öeldes ei ole see sulanud suhkur ka just erilist maitseelamust pakkuv), siis soovitan teha tumedast šokolaadist kastme, mis hoiab profitroole koos, samas aga ideaalselt mõnusa pehme vanillikreemiga kokku sobitub. Sellised profikad maitsevad justkui ekleerid ;-)



Aga jõululauale sobivad ka erinevad pavlovad, mida on eriti hea teha samaaegselt koos brüleekreemiga, et munakollased samuti ära kasutada. Kummastki maiusest on siin blogis päris palju erinevaid variante, mis kõik retseptiregistris ilusti kirjas on. Mõlemad on desserdid, mis kõigile maitsevad ja "keerulised ja peened" tunduvad, kuigi tegelikult ülilihtsad ning suhteliselt kiired valmistada. Olen viimasel ajal kumbagi päris mitmeid kordi küpsetanud ja alati on sööjad väga rahul olnud, niiet soovitan katsetada :) Pildil oleva vaarikakastmega šokolaadipavlova retsept aga ilmub laupäeval LP-s.


Valge šokolaadi mousse'i retsept, mille juurde valmistasin vaarikakastme, ilmus juba kaks aastat tagasi ajakirja Toit & Trend 2012. a viimases numbris ning mõtlesin selle nüüd ka lõpuks blogisse lisada, sest tegemist on ühe mõnusa maiusega, mis ideaalselt pühadelauale sobib.

Mousse:
250 g valget šokolaadi
400 ml (2 pakki) vahukoort
4 suurt muna

Kaste:
250 g vaarikaid
2 sl (tuhk)suhkrut
1 sl sidrunimahla

Tükelda šokolaad, aseta koos 1 dl vahukoorega potti ja sulata madalal kuumusel aeg-ajalt segades. Võid kasutada ka vesivanni. Jahuta segu u 5 minutit, seejärel vispelda sisse munakollased.

Vahusta munavalged pehmeks vahuks, vahusta ka vahukoor ning sega mõlemad õrnalt šokolaadisegu sisse. Aseta vaht magustoidukaussidesse, pokaalidesse vm meelepärasesse anumasse, kata toidukilega ja lase vähemalt 3h külmkapis taheneda. Juurde on väga head nii värsked marjad kui ka nendest valmistatud hapukas kaste.

Kui kasutad külmutatud vaarikaid, siis sulata ja nõruta need eelnevalt üleliigsest vedelikust. Püreesta vaarikad, sega läbi suhkru ja sidrunimahlaga ning suru läbi sõelda. Hoia kastet külmkapis. 

Selle ja kõige esimese foto autor on Marju Randmer-Nellis.

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Viimasel ajal olen hakanud üha rohkem kasutama riisijahu. Raamat tundub igati põnev. Ja suured tänud jõuluretseptide eest, planeerimine muutus lihtsamaks.